Lisää lisää… lisää kirjoja, lisää levyjä, lisää lehtiä… Maailma muuttuu, mutta kaikkea julkaistaan enemmän kuin koskaan, näin väittäisin. Itsekin olen tässä yhtenä syypäänä, minulta on tullut kaikkia yllämainittuja.
Erkki Vuokilan vuosikirja EVVK 2023 sisälsi aiemmasta poiketen ”vain” 104 sivua tehtäviä, siis kaksi sivua ajankohtaista pohdittavaa vuoden jokaiselle viikolle. Seitsemän päivän jaksolle on kalenteri, kuvaristikko, krypto sekä piilosana. Olin jälleen messuilla juttelemassa messuvieraiden kanssa kirjasta ja ristikoista ynnä muusta Teoksen osastolla ja tein sopivissa tilanteissa kävijöille henkilökohtaisia ristikoita. Saapas nähdä, tuleeko tälle jatkoa vielä, rankka urakka tämä ohkaisempikin kirja oli.
Yrityksemme ympärillä on taitavia piirtäjiä ja kaksi heistä on vastikään urakoinut kirjapuolella. Markku Mäkelältä ilmestyi Komposti – Kootut pilapiirrokset 2. Kirjassa on melkoinen määrä Markun ristikoissa julkaistuja pääkuvia. Ovathan ne kaikki tuttuja ja olen käynyt kirjan läpi jo useamman kerran, mutta joka kerralla ne naurattavat sekä paljon hauskoja yksityiskohtia sisältävien piirrosten että hyvien vitsien ansiosta.
Karikatyristi Teuvo Salminen on tehnyt Lasse Lehtisen kanssa kirjan Sinivalkoiset suosikit 1 – Humoristit. Teuvon mainiot piirrokset tekevät aina vaikutuksen ja Lasse kirjoittaa vuosikymmenten asiantuntemuksella. Kirja sopii katseluun ja lueskeluun.
Teoksen eräissä juhlissa tapasin kääntäjä Kaisa Siveniuksen. Hän paljastui piilosanafaniksi ja illan mittaan juttelimmekin paljon, myös Heli Kärkkäinen oli seurueessa. Puhe kääntyi teokseen, jota Kaisa oli kääntämässä. Hän kertoi sen perustuvan pitkälti anagrammeihin ja kääntämisen olevan haastavaa. Lupasin auttaa, jos olisi tarvis. Pariin kertaan asiaa keskenämme puimmekin, mutta loppujen lopuksi Kaisa ei tarvinnut kuin hieman henkistä tukea, sillä kaikki kirjan anagrammit ovat hänen itse keksimiään. Kirjan nimi on Joulun murhapeli, sen on kirjoittanut Alexandra Benedict ja kustantanut Otava. Suosittelen kaikille piilisfaneille ja muillekin, juoni on melkoinen.
Musiikista olen kirjoittanut paljon ennenkin enkä ala niitä juttuja kerrata. ”Gimmee Gimmee Gimmee Some More” on perustamani kollektiivin HiSQ:n seitsemäs single ja se ilmestyi perjantaina 31.3. klo 0.00 Spotifyhyn ja muille alustoille. Olen tuolla maailman chateissa tavannut amerikkalaisen laulajan Jessie Galanten ja halusin hänet solistiksi johonkin biisiin. Kun kappaletta esiteltiin, hän antoi lopulta myös sysäyksen sen lyriikoille. Hänen mielestään taustan henkeen sopi tarina siitä, miten rakastamaansa musiikkiin ei koskaan kyllästy ja sen vietäväksi kannattaisi vain antaa itsensä antautua. Rock on kuljettanut elämäämme jo monet vuosikymmenet. Kappaleessa on voimakkaan takova rytmi. Juuri studioon mennessä tuli tieto Wilko Johnsonin kuolemasta ja siitä tuli sinkun toiselle säveltäjälle Peter Engbergille idea soittaa kitarat ilman plektraa, kunnianosoituksena Dr Feelgoodin loistavalle kitaristille ja hänen personalliselle tyylilleen. Biisin toinen puolisko todistaa sen, miten mukaansatempaavaa rokkaava musiikki voi olla. Kun se loppuu, haluat todennäköisesti kuunnella sen uudelleen eikä vähiten Jessien huikean äänen takia. Moni sanoo, että ääni tuo mieleen Tina Turnerin. Kappale teki pitkän matkan vuosikymmenten takaisesta demostani, jolloin sen nimi oli vielä “Classic Rock”. Valmistelen koko ajan uusia lauluja aisaparinani ja levy-yhtiön pomona toimivan raspikurkkulaulaja Bablon kanssa.
Mainitsin alustuksessa kolmantena lehdet. Niistä kertominen saa jäädä toiseen kertaan. Kyllä minä niillekin annan paljon aikaa. Kun on innostusta, sitä jaksaa ponnistaa.
HiSQ:n musiikkiin voi tutustua mm. seuraavissa paikoissa:
hisq.fi
Spotify
Instagram
Twitter
Youtube