Oot täydellinen


 
Yleisesti ottaen olen sitä mieltä, että otsikossa oleva Vexi Salmen sanoittama Jari Sillanpää -hitti on valheellinen, sillä ei kukaan nainen, mies sen enempää kuin ristikkokaan ole mielestäni saavuttanut täydellisyyttä. Täydellisyys on hyvä pyrkimys, mutta pitää olla aika alhainen kritiikki, jos siihen uskoo päässeensä.

Vexi, sanaseppo

Vexi, sanaseppo
Jossain nettikeskustelussa jo totesinkin, että jos hyvä laatija lähtisi aina todella keskittymään siihen, että jokainen ristikko olisi (lähes) täydellinen, häneltä jäisivät ansiot vähiin ja ehkä tumpelommat laatijat täyttäisivät ne kymmenet paikat, joihin tämä täydellisyydentavoittelija ei ehtinytkään tehdä ristikkoa. Ratkojien ja laatijan hyvinvoinnin kannalta on paljon tärkeämpää, että laatija oppii tuottamaan järkevässä ajassa mahdollisimman paljon hyvää kamaa. Musiikkipuolella on vielä korostetumpaa, että monet klassikoiksi osoittautuneet kappaleet on sävelletty ja/tai sanoitettu hetken huumassa. Tarina kertoo, että Yesterdayn sävelkulku oli eräänä aamuna Paul McCartneyn päässä, sen nimi oli vain herätessä Scrambled eggs. Paul luuli ensin, että kyseessä on joku jo sävelletty kappale, mutta kun sellaista ei löytynyt, Paul kyhäsi tunnelmaan sopivamman lyriikan ja nyt se on yksi kaikkien aikojen levytetyimmistä sävelmistä ellei peräti levytetyin.

Laatimista harrastan monissa ympäristöissä, mutta Pelikaanit ja Sanaris Oy:n muutkin ristikot viimeistellään päämajassa, jossa lisäkseni päätteensä ääressä istuu poikani Sakke. Yhteinen musiikkimakumme päättää sen, mitä ämyreistä kaikaa. Ikäeroa meillä on yli 22 vuotta, mutta yllättävän usein olemme hyvyydestä samaa mieltä. Joskus mielipiteemme menevät aivan ristiin. Tyylilaji on meille kummallekin merkityksetön, ”hyvä biisi on hyvä biisi” ja silleen. Omassa nuoruudessani oli vaikeampi olla vanhempien kanssa samaa mieltä. Kun 60-luvun lopulla luukutin uudesta kasettinauhuristani Beatlesin kappaletta Get back, isäni totesi: ”Eikös tuo nyt ole vähän liian rajua?” Kun Make-setäni kuuli Santanan Third albumia, joka oli hänellä ostatettu joululahjakseni, hän totesi: ”MINÄ en tuota kyllä ole ostanut!”

Kokosin tähän listan, jotka ovat kummankin mieliksi soineet päämajassa kymmeniä kertoja ja soivat jatkossakin. Listalla ei ole kauheasti klassikkoja tai sellaisia kappaleita, jotka soivat hittiradioiden rotaatiossa, koska niistä olemme kerta kaikkiaan saaneet tarpeeksemme. Lisäksi lopulta 33 biisin listaan mieltymyksemme puristaessani jouduin käyttämään tosi ankaraa punakynää. Alkuperäinen ajatus oli 20 soitetuinta, mutta sellaista seulontaa ei sydämeni kestänyt.

Päämajan Top 33: Soitetuimmat (eivät järjestyksessä)

Second change – Shinedown
Postinkantaja – Leevi & the Leavings
Hush hush – Pistol Annies
Aamuyö – Lehtivihreät
Burning heart – Survivor
She cranks my tractor – Dustin Lynch
Illusion and dream – Poets of the Fall
Restless heart – Broken Voices
Be-Bob-A-Lula – Sheidi
Black Valentine – Hey! Hello!
Feral Kev & General Leeroy – Jayne Denham
Here’s to us – Halestorm
Hey hey cheers – Dry County
Hölmö rakkaus – Scandinavian Music Group
Unforgivable sinner – Lene Marlin
The way – Fastball
Nyt loppuu todellisuus – Puolikuu
China in your hands – Göran Edman
Hazard – Richard Marx
Run away – Live feat. Shelby Lynne
Sure know something – Kiss
A day late, a dollar short – Hanoi Rocks
Wish you were here – Rednex
That thing you do – The Wonders
Illan varjoon tiemme johtaa – Heli Ruotsalainen
You could be mine – Guns’n Roses
Test of time – Samson
Before he cheats – Carrie Underwood
Bad things – Jace Everett
The Islander – Nightwish
Sense of time – Jan Holberg Project feat. Joe Lynn Turner
Joe Rey – Fountains of Wayne
Desert plains – Judas Priest

Jatkan musiikista lähiaikoina, se on lempiaiheeni ja muutama asia on vielä ihan päällimmäisenä mielessä. Viime aikojen live-kokemusten kärkeen menee Jukka Eskola Orquesta Bossa, jonka konsertista otettu kuva koristaa tulevan Punaisen Pelikaanin kantta. Yhtyeen esikoislevy on juuri ilmestynyt kauppoihin myös Suomessa.

Punainen 6/2013

Yksi kommentti artikkeliin “Oot täydellinen

  1. kraka

    Tuosta Top 33:sta Feral Kev & General Leeroy – Jayne Denham Official Video Clip YouTubessa on kyllä tosi hyvä! Sanoisin että paras noista.

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>