Harrastin jonkin verran ristikoita jo lukioikäisenä. Anagrammeja ratkoin isäni kanssa Arijoutsin vuotuisesta (joulu)Pippurista. Mieleeni on jäänyt vuoden 1972 Pippurista (laatuaan viimeinen?) erinomainen anagrammi ”Lie sonnanajon virhe” Johannes Virolaisesta.
Suuri hyppäys harrastukseen tuli 70-luvun puolivälissä, kun aloin seurustella nykyisen vaimoni kanssa. Hän ja hänen äitinsä harrastivat ratkomista mm. Suuri Ristikko Kilpa -lehden ja APU-lehden puitteissa. Heillä oli käytössään Inkeri Nilssonin Ristikko Sanasto sekä Ristikko Sanasto II. Tuon vaiheen huippu taisi olla se, kun laadin tyttöystävälleni pari mielestäni vaativaa kuvaristikkoa. Vaikeutta löytyi silloin tietosanakirjoista ja karttavihjeistä. Laatimuksistani löytyi mm. ”Vallankumouksellinen” = sanskulotti ja ”Olympiajärvi” = Misurina, jolla Cortinan talvikisojen jäälajit suoritettiin. Kikkailua vihje- ja ratkaisusanan kirjainten kanssa ei 70-luvulla taidettu vielä harrastaa.
On ristikkojen ansiota tai ei, yhdessä on vaimon kanssa oltu onnellisesti yli 40 vuotta. Kun perheeseen syntyi lapsia, ristikkoharrastus väheni ja osaltani loppui melkein kokonaan, kun leipätyö vei usein illatkin asiakastilaisuuksissa eri puolella Suomea. Mutta kyllä meille jossakin vaiheessa upouusi Vuokilan Ristisanakirjakin (1984) hankittiin.
Noin 15 vuotta sitten innostuin Suomen Kuvalehden ristikoista ja ensi kertaa myös piilosanoista (vaimon opastuksella). Jäädessäni eläkkeelle seitsemisen vuotta sitten sain käsiini ensimmäisen Punaisen Pelikaanin ja se vei mukanaan. Erityisesti loppupään vaikeat ristikot antavat pala palalta ratketessaan melkoisia kiksejä. Alkupään helpommat tehtävät sopivat iltapalan ohessa nautittavaksi. Nykyisin ristikkoihin on saatu vaikeutta ‘skytismeillä’ ja muilla sanakikkailuilla. Pidän niistä kovasti. Ensimmäinen muistamani skytismi taisi olla mystinen vihje MAEA, josta tuli ratkaisuksi ETANA. Piilosanoissa suosikkejani ovat anagrammivihjeet ja riimipiilikset. Tein joskus työkavereistanikin anagrammeja Sanasepot-radio-ohjelman innoittamana.
Ristikkoharrastukseni tähänastinen huipentuma on se, kun vaimoni bongasi viime kesäkuun lopussa Tammisillan ABC:ssä Paimiossa miehen, jonka farkkutakissa oli painatus Pelikaani-ristikot. Jälkiruokakahvit noutaessani totesin, että kylläpä on Vuokilan näköinen mies. Vaimon estelyistä huolimatta kävin rohkeasti tarkistamassa asian. Kysyin, että onko Sanaris Oy:n miehiä, itse Vuokila? Sain myönteisen vastauksen ja esittelin itseni: ”Olen M. R. Piispanristiltä (Kaarinassa).” Se on nimimerkki, jolla olen kommentoinut SK:n ristikoita – tai tarkkaan ottaen nimimerkki, jota Sanaris Oy:n väki on käyttänyt minusta. Vaihdoimme siinä leppoisasti muutaman sanan ja ihmettelin, miten hän ehtii laatia niin valtavasti ristikoita eri lehtiin. Vuokilan pöytäkaveri eli hänen poikansa totesi minulle, että työ on koko ajan käynnissä ja näytti Vuokilan lounaslautasen vieressä olevaa ruutupaperia, jossa todellakin oli joku ristikko hahmottumassa.
Laitoin seuraavana päivänä Vuokilalle kiitosviestin sähköpostilla tästä yllättävästä mutta miellyttävästä tapaamisesta. Mainitsin viestissä, että vaimoni söi lounaaksi ABC:n kesäloma-ajan menusta maalaiskanasalaatin. Tuo ”maa laiskana” -idea löysi tiensä heti johonkin piilosanaan. Ja Tammisillan ABC:n sähköautojen latauspisteet olivat pääkuvassa elokuun 2019 PuPen alkusivuilla. Eli laadintaprosessi on ristikkomestarilla todellakin koko ajan käynnissä!
M. R.