Keksiessäni vihjeitä vaikeaksi tarkoitettuun ristikkoon yritän miettiä, miten saisin ratkojan ajatukset harhautetuksi väärään suuntaan. Tässä on joitakin esimerkkejä siitä, miten Sanasepon 2/2018 laatijat onnistuivat harhauttamaan minua. Sanaseppo 3/2018 on jo ilmestynyt ja sen mukana edellisen numeron ratkaisut, joten tässä jutussa ei paljastu mitään sellaista tietoa, joka ei muutenkin jo olisi saatavissa.
Mutkikas:
”Tytöille tärkeä” oli ensin mielestäni NUKKEKOTI. Ilmeisesti muistelin tässä omaa lapsuudenaikaista nukkekotiani johon oli kiva askarrella kalusteita, mutta oikea vastaus olikin RATSUTILA.
”Vikas”-vihjeeseen ensimmäinen ehdotukseni oli SYYS. Luulin tätä sanaleikiksi, että jokin moka oli sinun vikasi eli sinun syysi, mutta oikea vastaus oli RASA. ”Vikas” olikin kasvi tavut sekoitettuna, joten sara sekoitettiin samalla tavoin ja saatiin rasa.
Vilaus:
Yläreunassa oli silinterihattuinen ukko, jota arvelin joksikin sarjakuvahahmoksi ja yritin muistella hänelle nimeä, mutta ukon nimi olikin aivan yhdentekevä asia, koska hänen suussaan savusi tupakka ja siitä tuli ratkaisuksi PAHE. Tai mistä minä tiedän, ettei ukon nimi sittenkin ollut Pahe, kun en loppujen lopuksi saanut selville oliko hän joku sarjakuvahahmo vai ei.
Vasemmassa reunassa pääkuvan alapuolella eläin, joka näytti minusta pitkäkaulaiselta dinosaurukselta, ehkä jotain brontosauruksen suuntaan. Sitten kun sanasta näytti tulevan KOATI, ihmettelin että jonkun tällaisen olen tainnut nähdä eläinkirjassa, mutta eihän siinä kirjassa mitään dinosauruksia ollut. Sitten hoksasin että se mitä olin luullut pitkäksi kaulaksi ja pieneksi pääksi oli eläimen häntä, ja sitten löytyi otuksen pääkin aivan toiselta puolelta kuvaa.
Oskalaattori:
”Linnun ruoho kuudentena keskiviikkona on välttämätön pullan tekemisessä.” Ainoa minkä tähän aluksi keksin oli ruoho = rai, ja vaikka kuinka muistelin kaikkia pullataikinan aineita, niin missään niistä ei ollut keskellä rai-kirjaimia. Kun sana lopulta selvisi melkein viimeisenä, se oli LEIVONTATARVIKE. Ruoho olikin tatar eikä rai, eikä pullataikinan reseptiä tarvinnut tietää yksityiskohtaisesti.
Pyörivät yhä:
Edellisessä sekoitti leivontataito, tässä pukuhistoria. Tupi oli topatusta kankaasta tehty alushame, jota Tampereen tehtaantytöt käyttivät 1800-luvulla, kun siihen aikaan ei kansannaisten vaatetukseen vielä kuulunut alushousuja ja tämä topattu alushame oli talvella lisälämmikkeenä. Olin niin juuttunut kiinni tähän pukuhistorian yksityiskohtaan, että meni kauan ennen kuin pystyin muistamaan että eikö tämä tupi voisi olla jonkinlainen intiaani, tupamaro kuitenkin on. INTIAANI oli sitten oikea vastaus eikä ALUSHAME, jossa sattumalta oli sopiva määrä kirjaimiakin.
Samassa ristikossa oli myös kuva, jolle en ensin keksinyt mitään merkitystä. Jotain pientä piperrystä siinä oli kahden paksumman viivan välissä, karkkeja purkissa ehkä? Vasta pitkän ajan kuluttua sytytti, että pinohan tuo on, ”karkit” ovat puiden päät ja paksut viivat ne tukipuut, jotka tarvitaan ettei pino lakoa. Tässä kyllä vaikeutti kuvan pieni koko, isompana se olisi ollut helpompi tajuta mutta sillehän ei aina voi mitään, että kuva on sullottava pienempään tilaan kuin se oikeastaan tarvitsisi.
Paljasta pintaa:
Vihje oli ”auttanut” ja olin saanut kokoon muut kirjaimet paitsi ensimmäistä. Siinä oli tyhjä ruutu ja sitten RAVA, josta ensimmäisenä tuli mieleen orava ja rupesin muistelemaan, olisiko jossain sadussa orava auttanut jotakuta, Hyppelihiirtä ehkä? Tai entä se Iloisen eläinkirjan satu, jossa oli oravainen, kinnas ja neula? Auttoiko siinä joku toisia? Joksikin aikaa eksyin etsimään vastausta satukirjojen maailmasta, ennen kuin tajusin että se olikin ARAVA.
Aika monen mutkan kautta tässä ratkaisut löytyivät, kun mukana oli lapsuudenmuistoja, keittokirjaa, pukuhistoriaa ja ties mitä. En tiedä, olenko itse onnistunut harhauttamaan ketään yhtä mutkallisille syrjäpoluille.