Mirja Pihlajamäki: Aamun- ja illanvirkkuja

Latinankirjassa on paljon mietelauseita, joita on tunneilla suomennettu. Monet ovat tuttuja sanontoja, mutta joukossa on myös joitakin aika outoja, joiden idea ei ainakaan minulle ole kunnolla selvinnyt. Yksi tällainen oli AURORA MUSIS AMICA = Aamurusko on ystävä muusille. Aamurusko on selvä asia ja muusat eli runottaret tiedetään myös, mutta miten nämä liittyvät toisiinsa? Kukaan ei tiennyt oikein tarkkaan, mutta todennäköisesti on kysymys samanlaisesta aikaisen aamuherätyksen suosittelemisesta kuin monissa muissa sananlaskuissa, kuten ”Aikainen lintu madon noukkii”, ”Aamun virkku, illan torkku, se tapa talon pitää” ja mitä kaikkia niitä on. Arvoitukseksi jää silti, miksi juuri muusat on otettu tähän mukaan, oliko tarkoitus nousta aamulla nimenomaan runoilemaan?

En tiedä, mihin aikaan antiikin roomalaisten runosuonet parhaiten pulppusivat, mutta minun kannattaa sijoittaa virkeää ajattelua vaativat työt paljon myöhemmäksi kuin aamuruskon aikaan. Suunnilleen klo 12-13 aikaan aivoni ovat tavallisesti niin hereillä, että kannattaa aloittaa ristikon laatiminen. Aikaisin aamulla siitä ei tule yhtään mitään eikä myöhään illallakaan, vaikka saatan silloin tuntea itseni hyvinkin pirteäksi. Olen kerran laatinut ristikon yöllä, mutta seuraavana päivänä siitä piti tehdä aika paljon uudestaan, koska ainakin parissa kohdassa oli sama sana kahdesti. Totesin, että aivot eivät sittenkään olleet tarpeeksi hereillä, vaikka minusta tuntui siltä. Monta vihjettä olen kyllä keksinyt yöllä ja sitä varten minulla on sängyn vieressä kynä ja lehtiö. Ei onneksi ole käynyt niin kuin eräälle yöllisten ideoiden keksijälle kuulemma kävi. Hän ei koskaan muistanut niitä enää aamulla ja varasi sen vuoksi kynän ja paperia sängyn viereen. Aamulla hän katsoi uteliaana, mitä aivot olivat yöllä tuottaneet. Paperissa luki ”HIENO IDEA!!!” ja kolme huutomerkkiä, mutta mitään muuta siinä ei sitten lukenutkaan.

Tähän yhteyteen sopii myös vinkki niille, jotka ristikoitani ratkoessaan juuttuvat kiinni johonkin kohtaan. Pidän sananlaskuista, lentävistä lauseista ja muista sanonnoista, ja löydän niistä paljon aineksia ristikoiden vihjeisiin. Jos joskus jokin vihje ei tunnu aukeavan, ratkaisu saattaa löytyä miettimällä, esiintyykö tämä jossain sanonnassa tai lentävässä lauseessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>