New Year’s Day

Vuoden ensimmäisenä päivänä on mukava tutkailla mennyttä ajastaikaa ja luodata uutta.

Siitä on nyt tasan vuosi, kun otin vinkin perusteella yhteyttä Teokseen ja Elia Lennekseen. EVVK-kirjan taival alkoi tammikuussa, sen teko huipentui kesällä ja alkusyksystä ja Helsingin kirjamessuille se saatiin painosta juuri sopivasti. Oli hienoa jutella ihmisten kanssa ja tehdä heille henkilökohtaisia ristikoita. Loppuvuosi sitten yritettiin myydä kirjaa. Näistä löytyy juttua uutisissa osoitteessa sanaris.fi.

Ristikoista kirjoitetaan edelleen mediassa omituisen vähän. Tekijöitä esitellään erittäin harvoin, mutta vielä vähemmän on sisällöksekästä juttua ristikoihin liittyvistä asioista. Jälkimmäinen tulee lähinnä tekijöiltä itseltään. Ristikkovihjeisiin tai -kuviin päässeet julkkikset joskus hehkuttavat asiaa somessa. Näin tekivät mm. Roni Bäck, gladiaattori Barbi ja Eero Ritala. Helin Iltikseen Niinan vihjeeksi panema “sukkataituri Laitinen” sai Taimitarha-Facebook-ryhmässä huomiota: “Silloin ihminen on kuuluisa, kun pääsee ristikkosanaksi tai Aku Ankka -lehteen nimenmuutoksena.”

Antto Melasniemi kiitti somessa saamastaan henkilökohtaisesta ristikosta. Sen tilaaja osui hyvään rakoon. Olin juuri Heli Kärkkäisen kanssa suunnitellut sellaisen peruspohjan tekoa, jossa saadaan parikymmentä sanaa sopimaan synttärisankarin elämään ja tietenkin hänen fotonsa pääkuvaksi. Nyt toteutimme sen tämän tilauksen myötä ja se onnistui mainiosti. Asia tulee näkyville helmikuun alussa, kun sanaris.fi avataan uudistettuna.

Antto Melasniemen synttäriristikkoa

Eivät laatijat ja muut ristikontekijät myöskään pidä kovin suurta meteliä itsestään. Yhä useammat uudet tekijät jäävät tuntemattomiksi ja heitä ei sen tarkemmin muisteta ristikoistaan. Joskus syy on salanimellä toimiminen, joskus nimi on niin yleinen, että sitä ei pysty myöhemmin jäljittämään. Valitettavasti aikoinaan Sanaseppojen parissa suunniteltu laatijamatrikkeli taitaa jäädä toteutumatta.

Villitalo-kirjan kansi

Kirjallisuudessakin ristikoita huomioitiin mukavasti. Tapasin kirjamessuilla Siri Kolun, jolta sain kirjan Villitalo (Otava 2019). “Äiti oli supervaikeiden Piilin ristikoiden laatija. Piilin ristikoiden oikeita ratkaisuja tuli niin vähän, että niistä sai muhkean rahapalkinnon. Siksi äidin työ oli suuri salaisuus. Kukaan ei saanut tietää, että Piilin oikeat ratkaisut olivat äidin lipastonlokerossa. Perhekokouksessa sovittiin, että emme turvasyistä hiiskuisi ristikoista mitään. Sanoimme kyselijöille vain, että äiti teki kotona töitä. Ja tottahan se oli.”

Seuraavassa ote Jari Salosen romaanista Ontuva mies (Otava 2019): “Antsa kumartui takaisin pöydän ääreen lähemmäs Zettermania – sen täytyi olla perjantai – ihmettelin juuri Kuvalehden piilosanaa kun metakka alkoi. Vuokilan tekemä, helvetin vaikea mutta hyvä.
.
.
– Minullakin on yksi kysymys. Teetkö ristikoita?
– Joskus.
– Kuusi kirjainta, loppuu ässään. Ennen roskakuskin uraansa Lassila etti kanoja.
– Tiedän. Zetterman nousi pöydästä, vei tyhjän mukin pojalle ja käveli ovelle. Tiklas.
– Niimpä tietenkin.”

Friman ja Rosti ristikkokuvassa

Yksi henkilö sai vuonna 2019 ristikkonäkyvyyttä enemmän kuin kukaan muu. Hän oli Leo Friman, tutummin Freeman. Kun hänen bändikaverinsa Virve Rosti sai 60-vuotispäivän kunniaksi synttäriristikon ja kuvan Punaisen Pelikaanin kanteen, piti Leollekin keksiä jotain. Hulluinta mitä pähkäiltiin oli, että Heli Kärkkäinen sijoittaa Leon kuvan lähes jokaiseen vuonna 2019 piirtämäänsä ristikkoon. Se tarkoittaa satoja ja taas satoja ristikkoja. Aluksi sitä ei huomattu, mutta hiljakseen sanaristikot.netissä alkoi kuulua sekä ihastelevia että vihastelevia kommentteja.

Vuoden 2019 mukaviin diileihin kuuluu yhteistyö karikatyyrimestari Teuvo Salmisen kanssa. Julkkisten hupikuvat ovat nyt levittäytyneet eri lehtiin myös ristikoiden kehysten sisällä ja sama meno jatkuu tänä vuonna. Siksi onkin hyvä tähän yhteyteen panna taiteilijan omakuva.

Teuvo Salmisen omakuva

Kelmeistä katalin -nimi Aku Ankan taskukirjan kannessa

Alkaneena vuonna on jännittävää odottaa Sanaseppojen kokonaan itse järjestämiä ristikonratkonnan SM-kisoja. Tietoa löytyy osoitteesta sanasepot.fi. On mukavaa, että Team Katalin pääsee jälleen näyttämään, millaisia ristikoista porukalla tulee. Aku Ankan Taskukirja vihjaa, että laatijajoukko on kelmeä tai sitten heitä pidetään lurjuksina.

Pelikaanit liihottavat myös jostain helppojen paksujen tarjouslehtien välistä asiakkaiden hoiviin ihan vanhaan malliin. Lupaan, että taso pysyy korkeana. Krypto Pelikaani 1 ilmestyy näinä päivinä, Passeli 8 ja Punainen 1 ovat edelleen aktuelleja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>