Kaikki muuttuu 3

Kuten olen kertonut, yrityksemme on muuttanut kotitoimistosta oikeaan toimistorakennukseen ja työntekoon on tullut uutta rytmiä ja ryhtiä. Yövalvomiset tuntuvat meikäläisen osalta jääneen taakse ja aamuherätys on yleensä tasan seitsemältä. Aamutoimiin kuuluu uutisten tsekkaus lehdestä (Fingerporin lisäksi) ja tv:stä, keskeneräisten laatimusten viimeistelyä tai kokonaan uuden aloittamista ja tietenkin aamupalan nauttimista. Sitten on vuorossa lähtö toimistolle joko suoraan tai salin kautta.

Arkistomme on vuosikausia, jopa -kymmeniä, ollut hataralla pohjalla. Kaikkia tekijäkappaleita emme edes saa, mutta kaikki käsiin tuleva pyritään siirtämään talteen ja “sitten joskus” järjestämään niin, että sieltä tarvittaessa löytääkin etsimänsä.

Mappeja selatessa olen törmännyt asioihin, joiden en tiennyt olevan olemassakaan tai enää tallessa. Muutossa on kyllä pyritty karsimaan säästettäviä asioita kovalla kädellä. Ristikkoakatemia on kyllä aloittanut mittavan arkistointiurakan, jossa on ensin menossa Veikko Nurmen jäämistön perkaus. Tämä on hieno asia, mutta senkin mahdollisuus tallentaa laajoja kokonaisuuksia on rajallinen.

Eräästä mapista löysin hyvin mielenkiintoisen ja informatiivisen paperinipun. Olin kirjannut kaikki julkaistut ristikkoni vuosilta 1971–85 eli freelancer-ajoiltani. Itse ristikotkin ovat jossakin pääosin tallella, mutta tästä listasta löytyy monia faktoja, joista minulla ei ollut pitkään aikaan ollut tarkkaa varmuutta. Ensimmäinen ristikkoni julkaistiin Tuotanto-Uutisissa 20.2.1971 eli kohta 44 vuotta sitten. Vuoden 1971 aikana julkaistiin yhteensä 10 ristikkoani. Syksyllä onnistuin saamaan useita uusia asiakkaita, Hopeapeilin, Postipankin asiakaslehti Oman Markan ja tv-lehti Antennin. Kymmenennen ristikon julkaisupaikaksi on merkitty ML, jota lyhennettä en nyt pysty koko nimeksi muuttamaan. Nämä muut jäivät lyhytaikaisiksi, mutta Oman Markan kanssa yhteistyö jatkui pitkään (siitä esimerkkinä tämä kirjoittamani juttu vuodelta 1983).

Vuonna 1972 julkaistiin 44 ristikkoani. Olin jo vuoden 1971 puolella kirjoittanut Iisakin Ristikoiden kakkossivulle ratkaisuja lähettäessäni viestin: “Ostatteko hyvin laadittuja ristikoita?” Iisakista otettiin yhteyttä ja ensimmäinen ristikko siellä julkaistiin numerossa 2/72 sekä Turilaassa huhtikuun lopulla. Maaliskuusta alkaen Kustannus Oy Ristikoiden Pitkä Ristikko julkaisi laatimuksiani. Yli 30 vuoden yhteistyö nuortenlehti Suosikin kanssa alkoi 4.3. Muistan vielä elävästi, kun hain ensimmäistä palkkiota postista. Postineiti latoi eteeni 150 markkaa. Se oli käsittämättömän iso summa ja olisin tehnyt ristikon vaikka pelkästä tekemisen ilosta!

Vuonna 1973 sain jo 71 ristikkoa lehtiin. Ristikkolehdet olivat pääasiallinen kohde ja uutena mukaan tuli Mini Ristikko, Pitkän pikkuveli. Listalla olevaa Itu-lehteä en edes muista.

Vuoden 1974 määräksi muotoutui 96. Mukaan tulivat Iisakin kolmas lehti Krypto sekä oman koulun julkaisu Ogeli. Vuonna 1975 määrä ei enää lisääntynyt vaan pysähtyi 90:n kohdalle. Uusia lehtiä ei listalla näy. Ehkä abivuosi oli syy siihen, etten kovasti edes yrittänyt lisätä tuotantoa.

Vuosi 1976 oli monella tavalla merkittävä, sillä ylioppilaskirjoitusvuonna astui kuvaan Suomen Kuvalehti, piilosanat 22.10. ja kuvaristikot 12.11. alkaen. Jätin vuoden alussa Iisakin pyynnöstä muut ristikkolehdet. Yhteensä ristikoitani julkaistiin vain 52. Vuonna 1977 eli armeija-aikani aloitusvuonna ristikoitani julkaistiin 62.

Siellähän se Eki patterin vieressä pakkaa reppua Kotkan Kirkonmaalla alokkaana.

Siellähän se Eki patterin vieressä pakkaa reppua Kotkan Kirkonmaalla alokkaana.

Otetaan vielä tähän katsaukseen mukaan 1978, jolloin pääsin armeijasta, menin naimisiin ja aloitin opiskelut Helsingin yliopistolla. Ristikoitani oli lehdissä 116 ja mukaan tulivat Teto (oli tullut jo vuoden 1977 puolella), Piilosana (Iisakin pajasta) sekä edelleen asiakaspiirissä olevat Sydän, Pellervo ja Sähköviesti. Hain määrätietoisesti uusia hommia elättääkseni perheeni opiskeluaikana.

Jatkan tämän paperinipun käsittelyä vielä seuraavassa blogissani.

2 kommenttia artikkeliin “Kaikki muuttuu 3

  1. Juniper

    Tulipa nostalginen ja haikea olo! Näen elävästi edessäni mainitsemiasi 1970-luvun julkaisuja, mm. Iisakin lehdet, Oman Markan, Suosikin ja Suomen Kuvalehden piilosanat.

    Olet ollut todella nero ja tuottelias ristikon laatija jo nuoruudestasi lähtien. Lycka till!

    Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>