Musta aurinko nousee

Mielelläni olisi aivan vaiti ja yrittäisin unohtaa koko jutun, mutta kyllä tämä kirjoitus on kuitenkin hoidettava. Jos ristikkolehti loppuu, siitä ei yleensä sen suurempaa hälyä halutakaan nostaa, mutta kun 18 vuotta jatkanut nelikkomme joudutaan rikkomaan, kyllä se on kunnon hautajaisten paikka.

Musta Pelikaani oli hyvä lehti. Se poikkesi muista helpoista ristikkolehdistä monessa suhteessa. Sillä oli myös ihan kohtuullinen fanijoukko, fanaattisiakin faneja aika liuta. Erityisesti heille olisimme lehteä mieluusti tehneet maailman tappiin. Nykymarkkinoilla ei sisällöllinen ja ulkoinen laatu kuitenkaan riitä. Pitäisi lisäksi pystyä tekemään lehteä halvemmalla. Pitäisi pystyä säilyttämään hyvä lehtipistepeitto. Kovin moni on kertonut, ettei lähikioskeilta löydy suosikki-Pelikaaneja. Syöksykierrehän siitä syntyy. Laajalle levittäytymisessä eivät Pelikaanit ole loistaneet koko kaksivuosikymmenisen olemassaolonsa aikana enkä ihan tarkkaan tiedä, mistä se johtuu.

Kyllä kaikkien ristikkolehtien levikit ovat laskeneet selvästi hyvistä vuosista. Ristikkolehden ostaminen on edelleen monelle aika vaikea suoritus, mieluummin mukaan tarttuu maanantain Iltis ja RistikkoExtra tai vaikka Apu tai Seura 5–6-sivuisine tehtäväliitteineen.

Uskoin todellakin viimeiseen asti, että Musta nousee kuin aurinko aamuisin, mutta kun jotain oli tehtävä, tämä osoittautui välttämättömäksi. Kolmella Pelikaanilla kuitenkin jatketaan vahvasti. Krypto Pelikaanin ilmestymisten tihentäminen on purrut hyvin ja Punainenkin on löytänyt riittävästi vakioratkojakuntaa, jotta sen tekemisessä on mieltä. Eihän noilla visaisilla ristikoilla ihan tuntipalkoille helposti pääse, mutta se on tekijöilleen myös suuri ilo. Passeli on noiden lisäksi nyt hakemassa omaa täsmällistä paikkaansa ristikkolehtikentässä.

Mustan Pelikaanin tilaajista valtaosa saa lehden tänään tiistaina. Siellä on pyritty selittämään kaikki vaihtoehdot mahdollisimman tarkasti ja ymmärrettävästi. Niitä asioita en tässä kertaa.

Viimeinen Musta Pelikaani voi tuntua hieman toisenlaiselta kuin aiemmat, mutta on se ihan sama lehti, koska päätös lopettamisesta tehtiin aika viime tipassa. Onhan tässä viime kuukausina ollut muutenkin kaikenlaista poikkeuksellisuutta Pelikaanien sisällöissä. Toni Pitkälän vuoden alkukolmanneksen mittainen sairausloma on pitänyt hänen ristikkonsa poissa useammasta lehdestä ja toistaiseksi julkisesti ilmoittamattomat tiedot Seppo I. Lahden sekä Pertti ja Päivi Malon kuvaristikoiden asteittaisesta loppumisesta ovat myös muuttamassa lehtien rakennetta.

Lähivuosina on todella mielenkiintoista nähdä ristikkolehtien ja ristikoiden murros ja voimasuhteissa tapahtuvat muutokset. Ristikoiden suosion merkittävään laskuun en usko, en myöskään nimenomaan paperille painettujen ristikoiden. Monet aikakaus- ja sanomalehdet satsaavat tällä hetkellä uusiin, parempiin ja useampiin ristikoihin. Myös ammatti-, asiakas- ja erikoislehdissä on aina vain useammin niille varta varten suunniteltu ristikko, jossa aika usein on tekijänä Sanaris Oy. Se on osaamisaluettamme, jossa ristikkolehtiämme paremmin pääsemme suoraan ratkojien koteihin tuottamaan heille välitöntä ratkonnan iloa.

5 kommenttia artikkeliin “Musta aurinko nousee

 1. Marja Taponen

  Mustaan en koskaan tutustunut. Siitä en siis sano mitään.
  Punainen toivottavasti EI KOSKAAN LOPU. Mielilaatijoitani ovat tietty EKI ja Mirja, Hannu, Kari, Teemu ja Aulikki. Hakosen “päähän” en ole sitten millään päässyt “sisälle”. Samoin on käynyt Lähteenmäelle.
  Toki täytyisi joskus syventyä ratkaisuihinsa ensin.
  Kittos Eki, että yhä edelleen jaksat(te). TSEMPPIÄ!

  Vastaa
 2. M-A

  Toivottavasti Punaista ei lopeteta, koska se on ainoa kunnon haastava lehti markkinoilla. Helppojen tekijöillä on kymmeniä vaihtoehtoja.

  Vastaa
 3. Mirja

  Uskotteko ettei Punaisesta pysty laatijakaan ratkomaan kaikkia toisten laatimia, en minä ainakaan!

  Vastaa
 4. Kristina Pekonen

  Mustan loppuminen surettaa syvästi. En osta Iltistä enkä aikakauslehtiä, vaikka niissä onkin Sanarisin ristikoita.
  Mustaa oli mukava ratkoa erityisesti perjantai-iltaisin, kun pää oli työviikon jälkeen tyhjä; pieni aivovoimistelu virkisti kivalla tavalla. Värikäs ulkoasu ja hyvin tehty kuvitus oli mieleeni sekin. Säästän itselläni viimeisen Mustan tärkeitten asiakirjojen kansiossa.
  Passelista pidän myös, mutta mielilehteni on Krypto. Toivotan Ekille voimia sen laatimiseen ja uusia kumppaneita joukkoon pian; toivottavasti Krypton julkaisu ei ikinä pääty!

  Vastaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>