Kaikki muuttuu 4

Kylläpä edellisestä blogikirjoituksesta on aikaa. Kevät on ollut kiireen mutta onneksi myös aikaansaamisen aikaa. Olen ottanut nämä vanhat muistiinpanot useinkin esille, mutta kirjoittaminen on aina jotenkin estynyt.

Olemme vuoden 1979 alussa. Opiskeluni on päässyt hyvään alkuun ja tänä aikana suoritin paljon tenttejä. Vuodesta tulee aiempia selvästi tuotteliaampi, sillä lehdissä julkaistaan 204 ristikkoani. Hifi-lehdestä tuli minulle merkittävä, sillä ristikon ohella aloin kirjoittaa sinne levyarvosteluja. Ristikko loppui suht pian, musiikkijutut laajenivat myös konserttiarvioihin ja haastatteluihin.

Toukokuussa pääsen opiskelualalleni sopivasti laatimaan ristikoita Metsälehteen. Olen laatinut nyt 36 vuoden aikana sinne lähes kaikki lehden ristikot. Vuoden varrella näkyy nimiä, jotka eivät myöhemminkään juuri toistu: Kirkko ja kaupunki, Roin lehti, Rondo, Nuorten sarka… Auto & Liikenne, Autoliiton lehti, myöhemmin Moottori, on vuodesta 1979 alkaen pitkäaikainen yhteistyökumppani. Veronmaksaja, nykyinen Taloustaito, aloittaa syyskuussa, Nykypäivä lokakuussa.

Vuonna 1980 määräksi tulee 350. Tuhat ristikkoa täyttyy urallani lokakuun alussa. Tuolloin on myös eräs tärkeä laskettu aika ja pian ilmestyy maailmaan esikoisemme Sakari.

Eki ja Sakke piknikillä Mustikkamaalla kesällä 1981

Eki ja Sakke piknikillä Mustikkamaalla kesällä 1981

Vuosi 1981 ylittää taas edelliset, määräksi tulee 393, noususuunta jatkuu vuonna 1982 summalla 440, seuraavana 487, 2000 poksahti maaliskuussa 1983. Vuonna 1984 määrä on 497. Viimeinen freelancervuosi jää muistiinpanoissa vähän kesken, mutta suunta on selvästi yli 500:n. Kuvaristikoita, kryptoja ja piilosanoja sekä joitakin muita ristikkotyyppejä on minulta tuohon mennessä julkaistu n. 3300.

Tässä vaiheessa opiskeluni on loppusuoralla, mutta pitkään on kytenyt ajatus ristikkofirman perustamisesta. Hyvillä ristikoilla tuntuu olevan kysyntää. Idea on yhdistää laatijoiden ja piirtäjien töitä.

Yrityksen nimeksi on tulossa Sanaristikkopalvelu, mutta jotenkin emme ole tyytyväisiä siihen. Ollessani käymässä lapsuudenkodissani isäni, joka on tulossa yhtiön osakkaaksi, lausuu: “Miten olisi Sanas tai Sanaris?” Minulla leimahtaa päässä heti: SANARIS! Siinä yhdistyy mukavasti kaksi asiaa, vakooja Canaris ja Stanislaw Lemin scifi-teos Solaris.

Samalla kun yrityksen perustamispapereita viedään viranomaisille, syntyy toinen lapsemme Katja. Minä käyn Suomen Sarjakuvaseuran arkistossa katsomassa piirtäjiä. Laatijat löytyvät lähipiiristä, mutta piirtäjiä pitää etsiä. Reima Mäkisen ja P. A. Mannisen näytteet löytyvät arkistosta. Herrat lähtevät mukaan ja ovat mukana edelleen, yli 29 vuoden jälkeen. Me Naisiin löytyy Anna-Mari Mäkelä, joka vaihtuu parin vuoden päästä Mannisen suosituksesta Terhi Liinalaaksoon. Myös Terhi on edelleen avustajajoukossa.

Menemättä firman hommissa tässä vaiheessa sen pitemmälle kannattaa mainita päivämäärä 3.6.1986, josta tulee pian 29 vuotta. Tuolloin ilmestyy ensimmäinen uutisristikko. Konsepti on ja nimi on tullut Ilta-Sanomilta kuukautta aikaisemmin. “Sisältää jopa edellisen viikon uutisia”. “Tuo pitää pistää paremmaksi!” ajattelen ja ristikossa on ollut usein jopa edellisen päivän uutisia, jotka siis julkaistaan samassa lehdessä ristikon kanssa.

Minulta kysytään usein, kuinka monta ristikkoa olen laatinut. Noiden ensimmäisten 3300:n jälkeen laskeminen on ollut mahdotonta. Sanaris Oy on pitkään tuottanut “kymmenisen ristikkoa päivässä 7 päivää viikossa” eli vajaat 4000 ristikkoa vuodessa. Itse laadin niistä osan, piirrän yhä harvemman ja kaikki menevät valvovan silmäni ohi. Miten voisin laskea, moniko niistä listataan minulle?

Muuttumisleikki on toistaiseksi ohi, osaa 5 ei ole tulossa, toivottavasti kuitenkin piakkoin joku muu kirjoitus.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML-tageja ja attribuutteja: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>